Hieronder vindt u beknopte informatie over het de restauratie van archeologische voorwerpen. Als u vragen heeft over de restauratie van archeologische voorwerpen kunt u vrijblijvend contact met me opnemen.
Kennis en ervaring
Voor de restauratie en conservatie van archeologische voorwerpen zijn door ervaring opgedane kennis en vaardigheden beslist noodzakelijk. Door jarenlange ervaring ontstaat een goed gevoel voor het archeologische materiaal. Dit voorkomt dat een archeologisch voorwerp tijdens een behandeling beschadigd raakt of dat een fragiel voorwerp breekt. Sinds 2008 heb ik ervaring met het restaureren van archeologische vondsten en heb ik inmiddels duizenden voorwerpen onder handen gehad. Deels als medewerker bij Restaura, deels in mijn eigen restauratieatelier.
Behandeling van archeologische voorwerpen
Bij de restauratie en conservatie van archeologische voorwerpen is voorkennis van het archeologisch voorwerp onontbeerlijk voor een juiste behandeling. Na een geslaagde behandeling ligt de nadruk op de conservatie, het veilig bewaren.
Archeologische voorkennis en behandeling
Voorkennis zorgt voor het op de juiste wijze gebruiken, c.q. juist niet gebruiken, van chemische middelen als citroenzuur, ammoniak en zilverdip. Dit kan voorkomen dat een verzilvering onbedoeld onder uw ogen verdwijnt. Zonder voorkennis kan het gebeuren dat kleine versieringen of toevoegingen onbedoeld met de corrosiekorsten worden verwijderd. Zonder voorkennis bestaat het gevaar dat een niëllo-versiering wordt weggepoetst of dat een sterk gecorrodeerd stuk ijzer over het hoofd wordt gezien.
Bewaren van archeologische voorwerpen
Na behandeling is het uiteraard de bedoeling dat het voorwerp nog lang bewaard blijft. Er zijn diverse corrosieprocessen die een voorwerp actief aantasten. Dit is onder andere het geval wanneer er chloriden in het materiaal aanwezig zijn. Bij koperlegeringen staat dit bekend onder de naam “bronspest”, herkenbaar aan de felgroene poederachtige substantie. Bij ijzer zijn de chloorzouten het meest schadelijk. Wanneer een ijzeren voorwerp “besmet” is met chloorzouten kan het na opgraving binnen een jaar al tot poeder zijn vergaan. Weg mooie vondst! Een behandeling met bijvoorbeeld BTA, of het toepassen van ontzoutingsbaden, is dan noodzakelijk om het voorwerp te behouden. Daarnaast moet onder meer rekening worden gehouden met bewaaromstandigheden, behoud van de patina, het gebruik van reversibele materialen en de ethische code.
Met welke archeologische vondsten kunt u bij mij terecht?
- Alle metalen voorwerpen
- Glas
- Leer
- Bot, ivoor, schildpad en aanverwanten
- Barnsteen
Staat uw materiaal er niet bij? Ik help u graag om het juiste adres te vinden.
Voor welke archeologische behandeling kun u mij inschakelen?
- Schoonmaken en vrijleggen van objecten
- Consolideren van barsten
- Impregneren van fragiele objecten
- Verlijmen van loszittende delen
- Aanvullen of bijmaken van ontbrekende delen in glas, leer en metaal, bot
- Behandelen van bronspest en tinpest
- Ontzouten van ijzer
- Beschermen van het object met Paraloid B72 en/of Renaissance Wax
- Een beschermende en/of ondersteunende verpakking maken
- Retoucheren van aangevulde delen
- Professionele verslaglegging
Tip bij hanteren van fragiele archeologische voorwerpen
Komt u tijdens uw opgraving een zeer fragiel voorwerp tegen, haal het met aarde en al ruim uit de grond en leg het in een stevige bak. Op deze manier kan ik het in mijn atelier, onder de microscoop, gecontroleerd vrijleggen en impregneren.