Mijn restauratieatelier is gespecialiseerd in de restauratie en conservatie van archeologische- en museale voorwerpen van metaal. Ook herstel ik dierbare en/of waardevolle beschadigde voorwerpen van particulieren.
Werkervaring
In het jaar 2000 heb ik de opleiding ‘Kunst & Design, Ruimtelijke Presentatie‘ in Leeuwarden afgerond. Na deze opleiding heb ik vijf jaar bij theater en film gewerkt als rekwisiteur en kostuumassistent. Ik leerde hier om snel en inventief te werken, om out of the box te denken, nieuwe materialen te gebruiken en nog veel meer. Ik miste hier echter de bèta-kant en ben toen de opleiding ‘Restauratie en Conservatie‘ aan de ‘Koninklijke Academie voor Schone Kunsten‘ in Antwerpen begonnen. Ik studeerde af met grote onderscheiding (zoals ze dat in België noemen) in de restauratieproblematiek van leer & metaal. Van een gerenommeerd restauratrice leerde ik in Frankrijk de kneepjes van het vak. In 2009 werd ik aangenomen bij Restaura, een groot archeologisch restauratiebedrijf in Limburg. Restaura is toegerust om vrijwel alle denkbare materialen aan te kunnen op het gebied van restauratie en conservatie van archeologische vondsten. Ik was aangenomen voor het archeologisch glas, maar ook om in te springen waar dat nodig was. Zo leerde ik onder andere om ivoor, barnsteen, skeletten, metaal, natuursteen en leer te restaureren.
Mijn volledige CV vindt u hier.
Opleidingen – cursussen- congressen
- 2013: Recent advances in glass, stained glass and ceramics conservation, ICOM-CC, A’dam.
- Metal07, ICOM-CC Metal WG, Amsterdam.
- 2006: Silver in Antwerp, trade, craft and custumor, Zilvermuseum Antwerpen.
- 2006: Archäologische Metallfunde -Von der Grabung bis zur Ausstelling, Mannheim (D).
- 2004 – 2008: Conservatie & Restauratie van metalen; Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Hogeschool Antwerpen, Master.
- 2005 – 2006: Edelsmeden; Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Hogeschool Antwerpen, avondschool.
- 1996 – 2000: Kunst & Design; Ruimtelijke Presentatie, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.
Lid van
- Restauratoren Nederland: De grootste vereniging voor professionals op het gebied van beheer en behoud van cultureel erfgoed in Nederland . Meer informatie vindt u hier.
- Restauratoren Vereniging Noord: De vereniging heeft tot doel onderling kennis uit te wisselen en de restauratoren in Drenthe, Friesland en Groningen te profileren. Meer informatie vindt u hier.
Opdrachtgevers
Fries Museum
Rijks Universiteit Groningen
Kuiper Verzekeringen
Restaura 2009-2013: restauratie van archeologische
voorwerpen voor diverse grote opdrachtgevers waaronder:
- Rijksmuseum van Oudheden
- Museum het Valkhof
- Limburgs museum
- Thermenmuseum
- Het Noord-Brabants Museum
- Gallo-Romeins Museum Tongeren
- RAAP en andere archeologische diensten als ADC, BAAC etc.
- Atelier Elise Blouet Parijs
- Etnografisch Museum Antwerpen
- Museum Vleeshuis Antwerpen
Ethische code
Ik werk volgens de richtlijnen voorgesteld door de “European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations” (E.C.C.O.).
Enkele belangrijke richtlijnen zijn:
- Restauratoren moeten respect hebben voor de esthetische, historische en spirituele betekenis en de fysieke integriteit van het cultureel erfgoed dat aan hen is toevertrouwd.
- De Restaurator moet er naar streven om alleen producten, materialen en procedures te gebruiken die, naar het huidige kennis niveau, niet schadelijk zijn voor het cultureel erfgoed, het milieu of de mensen.
- De ingreep zelf en de gebruikte materialen moeten – als dat mogelijk is – geen enkel toekomstig onderzoek, behandeling of analyse belemmeren. Ingrepen moeten ook compatibel zijn met de materialen van het cultureel erfgoed en zo gemakkelijk en volledig reversibel zijn als mogelijk is.
De volledige omschrijving van de E.C.C.O.-ethische code vindt u hier.